2017-11-21 17:19:14

OSVRT NA SREDNJOŠKOLSKI TJEDAN

Od 13. do 17. studenog 2017. godine u našoj školi, na inicijativu i u organizaciji naših učenika, obilježen je srednjoškolski tjedan. Poučna predavanja i prigodan program održavani su svaki dan u potkrovlju škole od 12:15 do 13:05 sati. Izvještaj s pojedinih događaja, te galeriju fotografija pogledajte klikom na [više].

Srednjoškolski tjedan započela je profesorica Branka Lovrić predavanjem na engleskom jeziku. U svom predavanju uspoređivala je hrvatski i britanski obrazovni sustav te naglasila određene prednosti našeg načina obrazovanja kojih do sada nismo bili svjesni. Ispostavilo se kako državna matura, u odnosu na britanske ispite, nije tako 'strašna' kao što se čini. No, o tome ćemo više moći reći kada ju nagodinu budemo pisali.

U utorak je profesor Domagoj Matanović imao predavanje od kreativnosti i cjeloživotnom učenju. Istaknuo je kako se, kreativnim načinom rješavanja problema, pospješuju rezultati u radu, ali i kako su kreativnije osobe uglavnom sretnije i zadovoljnije. Nakon predavanja, publika je dobila zadatak osmisliti kreativne izgovore na zadanu temu. Naši učenici su se pokazali kao vrlo kreativni i originalni što profesore nije ni najmanje iznenadilo.

Srijeda je bila namijenjena primijenjenoj kreativnosti te smo imali prilike vidjeti koliko i kakvih talenata ima naša škola. Prvi su nastupili članovi dramske skupine pod vodstvom profesorice Višnje Sorčik.  Nakon prigodne predstave,  recitirali su pjesme poznatih slavonskih pjesnika uz glazbenu podlogu 2. c razreda te Luke Barića i Lovre Bilandžije na tamburama. Učenica Anamarija Mrkonjić interpretatirala je monodramu pod nazivom 'Osuvremenjena Antigona' i dobila gromoglasna pljesak za svoju izvedbu. Obzirom da nam se bližilo obilježavanje Svjetskog dana filozofije, učenik Filip Marković pročitao je tekst Charlotte Blease koji nam govori o važnosti 'razmišljanja svojom glavom' i upozorava nas na sve zamke suvremenog užurbanog načina života. Posljednji, ali nikako manje vrijedan rad, bio je film 'Summer Trip 2017.' učenika 4. f razreda Darija Tošića kojemu ovim putem zahvaljujemo na fotografiranju cjelokupnog srednjoškolskog tjedna.

Kako se 16. studenog obilježava  Međunarodni dan tolerancije i naš je program bio prilagođen tome. Za to su se pobrinuli profesorica Josipa Schweizer Matić i predstavnici udruga gluhih i slijepih naše županije koji su nas poučili o ophođenju s gluhom i(li) slijepom osobom te pokazali nekoliko osnovnih znakova znakovnog jezika. Također smo imali priliku čuti probleme s kojima se svakodnevno susreću članovi tih udruga, ali i vidjeti  pomagala koja im olakšavaju svakodnevne obveze. Na samom kraju osvrnuli smo se i na problem nezainteresiranosti mladih za volontiranje u takvim udrugama te nam je pružena mogućnost uključivanja u projekte udruga.

Posljednji dan srednjoškolskog tjedna bio je predviđen za debatu u kojoj su raspravljali maturantski razredi naše škole o posvećenosti profesora odgojnoj funkciji  škole. Iako je ovo prva organizirana debata u našoj školi, učenici su pokazali kako su itekako dorasli tom izazovu. Uz pomoć profesorice Mateje Damjanović prikupili su potrebnu literaturu i vrlo dobro branili stajalište svoje ekipe. Na kraju je za nijansu bila bolja negacijska ekipa te je dobila prigodne poklone koje je sponzorirala škola.

Na kraju treba zahvaliti svima koji su na bilo koji način pridonijeli osmišljavanju i provođenju srednjoškolskog tjedna jer smo ovim putem pokazali kako možemo postići mnogo toga ako smo zajedno i težimo istom cilju.

                                                                                            Marta Kunčević, 4.g  

 

Galeriju fotografija pregledajte na Flickr profilu našeg učenika Darija Tošića.

 

 


Gimnazija Matije Antuna Reljkovića Vinkovci