preskoči na sadržaj

Gimnazija Matije Antuna Reljkovića Vinkovci

 > O školi  > Povijest
Povijest vinkovačke Gimnazije

20. stoljeće

Godine 1900/1901. školu pohađa 343 učenika, a na školi je uposleno 20 profesora. Školske vlasti dopuštaju djevojkama privatno polaganje mature. Prva učenica upisuje redovno pohađanje gimnazije 1907. godina. Bila je to Mira Hercigonja, čiji je tata, Mijo Hercigonja, bio profesor na školi. Učenica je za vrijeme odmora odlazila s profesorima u zbornicu.

Vinkovačka Gimnazija u tadašnjoj Njemačkoj ulici (danas Kralja Zvonimira)

U Prvom svjetskom ratu Gimnazija proživljava teške dane. Od ljeta 1914.godine do siječnja 1916. školska zgrada služi kao velika vojna bolnica za Istočno i Balkansko bojište. Kada je napravljena  nova, montažna vojna bolnica uz željezničku prugu Vinkovci-Vukovar, na polju pokraj sela Bršadin, tzv. "drveni Beč", preseljenjem ranjenika i bolesnika, učenici i profesori se vraćaju u svoju zgradu. Za vrijeme Prve Jugoslavije, škola mijenja naziv u "Državna klasična gimnazija u Vinkovcima". Beogradsko je Ministarstvo prosvjete željelo postepeno dokinuti gimnaziju krajem 1927.g. Cijelu stvar spašava gradska deputacija koja je upućena u Beograd, te je odluka ministarstva poništena. Nakon uvođenja šestosiječanjske diktature 1929. godine i nove teritorijalne podjele Jugoslavije na 9 banovina, Vinkovci su ušli u tzv. Drinsku banovinu. Tada se u školu uvodi  srpski jezik i ekavica kao nastavni i to traje sve do 1931. godina, kad je kotar Vinkovci, ipak dodijeljen Savskoj banovini. Novi nastavni jezik je bio srpsko-hrvatsko-slovenski. Od 1920. do 1941.  direktor škole je Hrvat, dr. Dragutin Poljugan, politički projugoslavenski orijentiran. U školi se to dobro osjetilo. Tijekom 1934. godine škola ponovno mijenja naziv, ali sada i program. Ukidaju se klasični predmeti, a novi naziv je "Državna realna gimnazija".

U vrijeme Drugog svjetskog rata 1941.-1945. godine školsku zgradu najprije zauzima madžarska vojska, potom njemačka koja je koristi kao ratnu bolnicu. Nastava je svedena na minimum, pojedina polugodišta ratnih godina traju dva-tri mjeseca, a 1944. godine po 15-tak dana. Jedan dio učenika i nastavnika pristupio je antifašističkoj borbi. U ratu je školska zgrada oštećena iznutra i izvana, uništen je školski namještaj, učila, te dio školske knjižnice i arhive. Po tadašnjem Godišnjem izvješću 1942./43. godine školu pohađa 802 učenika(ce), a zaposlenih nastavnika bilo je 35 i 5 pomoćnih.

Pet godina poslije rata trajala je obnova zgrade, namještaja, učila, knjižnice i drugih školskih sadržaja. Školske godine 1956./57. godine vlasti FNR Jugoslavije i NR Hrvatske provode novu reformu školstva. Uvodi se obvezno osmogodišnje školovanje tako da niži razredi gimnazije prelaze u osmogodišnje škole, a četiri viša razreda ostaju u sklopu gimnazije kao I. II. III. i IV. razredi. Tada se reformom gimnazija uvode dva smjera: društveno-jezični, i prirodoslovno-matematički. Nova reforma 1963. godine ponovno klasificira gimnazije u Hrvatskoj, a vinkovačka postaje Opća gimnazija. Tri godine kasnije, Skupština Općine Vinkovci mijenja naziv škole u Gimnazija "Matija Antun Reljković".

Školske godine 1975/76. započinje "Šuvarova" reforma koja teži dokidanju gimnazija (i elitnih slojeva u socijalističkom društvu) te afirmaciji proizvodno-uslužnih zanimanja. Nove srednje škole podijeljene su unutar sebe na pripremnu i usmjerenu fazu školovanja za pojedina zanimanja u trajanju od po dvije godine. Raznorazne srednje škole udružuju se u velike obrazovne centre. Gimnazija se udružuje sa Srednjom medicinskom školom "Dr. Zlatan Sremec" u Centar za usmjereno obrazovanje "M. A. Reljković". Rješenjem Republičkog SIZ-a za prosvjetu, kulturu i fizičku kulturu od 10. listopada 1977. godine,  završni stupanj obrazovanja dobivali su učenici: za odgajatelje, suradnike u nastavnom procesu, knjižničare, inokorespondente, informatičke pomoćnike, medicinske sestre i zdravstvene tehničare. Za vrijeme uhodavanja reforme srednjeg obrazovanja polako su se gasile gimnazije, 1978. završeni su posljednji programi, a formalno-pravno prestale su postojati 1. siječnja 1981. godine.

Mnogi programi nekadašnjih gimnazija zadržani su u manjoj ili većoj mjeri kroz pripremnu i tzv. usmjerenu fazu srednjoškolskog obrazovanja. Godine 1984. broj upisanih učenika(ca) je 1138, a nastavnika je zaposleno 58, te 14 vanjskih suradnika. Sljedećih godina broj učenika se povećao na 1200. Nakon velikih društvenih promjena 1990-ih dolazi do polaganog vraćanja gimnazija i ukidanja "Šuvarovog" sustava školstva. Novoformirane vlasti, nakon višestranačkih izbora  u Republici Hrvatskoj,  odlučuju se na obnavljanje gimnazija i drugih starih srednjih škola, umjesto dotadašnjih velikih obrazovnih centara. Tako je Odlukom Skupštine općine Vinkovci 5. lipnja 1991. godine obnovljena Gimnazija "Matije Antuna Reljkovića" u Vinkovcima.

Vinkovačka Gimnazija

Slika Gimnazije pred domovinski rat

U svojih 230. godini postojanja u Vinkovcima, Gymnasium, kako piše na pročelju zgrade, teško je stradao u Domovinskom ratu 1991./95., jer je bio pogođen brojnim artiljerijskim projektilima od Srbočetnika iz Mirkovaca i Ostrova, zapravo svojih bivših učenika. Od tada do danas škola se stalno obnavlja i oprema uz pomoć Vlade Republike Hrvatske i donatora iz zemlje i svijeta koji su i sami pohađali ovu školu. Izuzetnim zalaganjem sadašnjeg ravnatelja profesora Stipe Tomića i državnim ulaganjima preuređeno je staro krovište gimnazijske zgrade u nove školske učionice i kabinete. Nekadašnji tavanski prostori u kojima su živjeli gradski golubovi sada su postali najreprezentativniji prostori naše škole. Narednih se godina priprema nadogradnja školske zgrade s dvorišne strane kako bi se dobile nove učionice i kabineti, što bi omogućilo upravi škole organizaciju nastave u samo jednoj smjeni.

Školske godine 2008./09. škola ima 24 odjeljenja, po 6 prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda. Ukupno škola ima oko 740 učenika koji pohađaju tri programa: opći, prirodoslovno-matematički i jezični. U Gimnaziji je uposleno 56 profesora i 12 djelatnika tehničke službe.

Povijesni dodaci:

Poznati učenici i profesori vinkovačke Gimnazije

LIkovni umjetnici, Učenici i profesori s vinkovačke Gimnazije


Napredno pretraživanje
Traži
 

 
CARNET
19.04.2021. 08:30
Virtualna radionica: ,,Dvosmjerna komunikacija u virtualnom okruženju"
CARNET nastavlja niz virtualnih radionica za odgojno-obrazovne djelatnike u školama s temama vezanim uz pripremu i provedbu videokonferencijske, virtualne i kombinirane nastave, upoznavanje sa sadržajima i uslugama koje izrađuje CARNET, ... The post Virtualna radionica: ,,Dvosmjerna komunikacija u virtualnom okruženju" appeared first on CARNET .

16.04.2021. 18:02
INFO Najava radova – HT – vise zupanija – 21.04.2021.g., 00:00 – 02:00h
Postovani, U srijedu 21.04.2021.g. izmedju 00:00 i 02:00h zbog radova u mrezi pruzatelja usluga Hrvatskog Telekoma doci ce do 30 minutnog prekida mrezne povezanosti ustanova clanica CARNET-a spojenih navedenim pruzateljem ... The post INFO Najava radova – HT – vise zupanija – 21.04.2021.g., 00:00 – 02:00h appeared first on CARNET .

16.04.2021. 13:45
Istraživanje tržišta – nabave mrežne opreme za okosnicu CARNET mreže i CARNET podatkovne centre
U sklopu II. faze programa ,,e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće" Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET ... The post Istraživanje tržišta – nabave mrežne opreme za okosnicu CARNET mreže i CARNET podatkovne centre appeared first on CARNET .

 
 > O školi  > Povijest
CMS za škole logo
Gimnazija Matije Antuna Reljkovića Vinkovci / Trg bana Josipa Šokčevića br. 1, HR-32100 Vinkovci / www.gimnazija-mareljkovica-vk.skole.hr / ured@gimnazija-mareljkovica-vk.skole.hr
preskoči na navigaciju